Počasni konzulat Republike Koreje otvorio je 16.03.2011. svoja vrata i u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnom otvaranju je prisustvovao i Izvanredni i opunomoćeni Ambasador Republike Koreje SUH Chung-ha, te Počasni konzul Svjetlan Stanić. Nakon ceremonije otvaranja Počasnog konzulata, u hotelu Europa je sa početkom u 19:00 sati upriličeno i zvanično proglašenje gospodina Svjetlana Stanića Počasnim konzulom ove zemlje, uz prisustvo velikog broja predstavnika diplomatskog kora kao i državnih i političkih zvaničnika.

Ambasador SUH Chung-ha je izjavio: “Ovom prilikom želim čestitati gospodinu Svjetlanu Staniću na imenovanju za Počasnog konzula, kao i izraziti veliko zadovoljstvo da Repubila Koreja sada ima svoj Konzulat i u Bosni i Hercegovini. Želim istaći prije svega da je korejska vlada ponosna na odabir izvanrednog i sposobnog poslovnog čovjeka kakav je Svjetlan Stanić za Počasnog konzula, i sigurni smo da ce se u ekonomskom i privrednom smislu dodatno poboljšati odnosi između Koreje i Bosne i Hercegovine”.

Gospodin Svjetlan Stanić je imenovan za Počasnog konzula Republike Koreje u BiH,u skladu sa Članom 12. Bečke konvencije o konzularnim odnosima,a na osnovu prijedloga ministra vanjskih poslova i trgovine Republike Koreje Kim Sung-hwan-a, koji je usvojen 31.03.2011. od strane Vijeća ministara BiH.

O otvaranju Počasnog konzulata, kao i svom imenovanju Svjetlan Stanić je rekao: “Teško je izraziti riječima kolika je čast za mene, biti danas ovdje u svojstvu Pocasnog konzula Republike Koreje, i u Bosni i Hercegovini otvoriti Počasni konzulat ove zemlje. Kolika je čast, tolika je i moja obaveza da u narednom periodu radim na unapređenju privredne saradnje između ove dvije zemlje. Iako je velika geografska udaljenost između Republike Koreje i Bosne i Hercegovine, prijateljstvo naroda je izuzetno dobra osnova za unapređenje suradnje na svim nivoima. Nadam se da cemo od danas zajednički raditi na izgradnji još jačih ekonomskih, privrednih i kulturnih odnosa, koji ce doprinijeti napretku Bosne i Hercegovine i Republike Koreje”.