IQOS – novina na tržištu Bosne i Hercegovine

Philip Morris International je prije pet godina ponudio svijetu alternativu klasičnim cigaretama – IQOS, uređaj koji zagrijava, a ne sagorjeva duhan. Od aprila ove godine, Bosna i Hercegovina se priključila ekskluzivnom klubu zemalja, njih 50, na čijim tržištima se može kupiti IQOS, čiji je ekskluzivni distributer kompanija Boreas.

Ovaj proizvod, koji miri pušače i nepušače, jer nema duhanskog dima, katrana niti drugih štetnih materija koje nastaju sagorijevanjem duhana, ima pozitivan uticaj na pušače, ali i na javno zdravstvo uopće. Zahvaljujući ovoj alternativi cigaretama, Philip Morris International nudi komplementarnu mjeru regulatorima u njihovoj borbi za smanjenje štetnog uticaja pušenja na populaciju.

IQOS je elektronski uređaj, savremen, a krajnje jednostavan za upotrebu, koji služi za zagrijavanje patrona pravog duhana. Razlika između IQOS-a i ranijih proizvoda je u kvalitetu, temeljnosti i ulaganjima. Razvijan je duže od 10 godina, na njegovom razvoju učestvovalo je 430 vrhunskih naučnika koji su stručnjaci u preko trideset naučnih disciplina, a uloženo je više od 6 milijardi dolara. Cilj je bio napraviti proizvod koji umanjuje rizik i neprijatnosti, ali ne umanjuje užitak u duhanu, jer upravo je nezadovoljavajući užitak razlog zbog kog su pušači bježali od alternativa. IQOS je prvi uređaj koji je taj problem riješio. Zadržan je nikotin kao prirodni dio biljke duhana, a koji nije primarni uzročnik pušačkih bolesti, ali jeste razlog zbog koga se pušači ne odriču cigareta. Iako se radi o elektronskom uređaju, ritual korištenja IQOS-a je, u poređenju sa svim ostalim zamjenama za cigarete, najpribližniji pušenju. Do sada je u svijetu skoro 9 milliona odraslih pušača prešlo u potpunosti na IQOS.

Kao vid podrške, na samim prodajnim mjestima, potrošačima su na raspolaganju IQOS savjetnici, koji su tu da pomognu, pruže podršku i savjet, kao i da omoguće ostvarivanje zakonskih prava potrošača, ali i da saslušaju njihove reakcije. Potreba za trgovinama ovakvog tipa pojavila se jer je tehnologija korištenja duhana ipak kompliciranija od cigareta, a na ovaj način omogućeno je da se na jednom mjestu saznaju sve potrebne informacije o uređaju i njegovim karakteristikama, kao i kako se on može kupiti i servisirati po potrebi. Također, svim punoljetnim zainteresiranim osobam i registriranim korisnicima omogućeno je besplatno pozivanje korisničkog servisa na broj 0800 21212 i posjeta sajtu https://ba.iqos.com/bs .

Ovakav vid komunikacije sa potrošačima rezultat je transformacije kompanije koja se u zadnje vrijeme sve više otvara ka svojim potrošačima, a ovim konceptom žele razviti komunikaciju licem u lice jer je riječ o novoj tehnologiji koja pušačima još nije toliko poznata. Svi modeli IQOS-a koji su do sada prisutni na tržištu, a to su: IQOS 2.4, IQOS 3, IQOS MULTI, i najnoviji, IQOS 3 DUO mogu se naći na sljedećim ekskluzivnim lokacijama: BBI, SCC i Grand centrima u Sarajevu, i Delta City u Banja Luci.